Kerkklokken als alternatief voor vuurwerk op oudejaarsnacht om twaalf uur. Dat hebben de fracties van de ChristenUnie en CDA vorige week voorgesteld. Het idee is meteen omarmd door Alkmaarse college van burgemeeester en wethouders, die deze week een brief verstuurde aan de Alkmaarse Raad van Kerken met dit verzoek. 'Kerkklokken als een teken van hoop en van eenheid, zodat niemand zich eenzaam
hoeft te voelen, maar juist verbonden in deze moeilijke tijd', zo schrijft het gemeentebestuur in het verzoek op voorspraak van beide christelijke fracties in de Alkmaarse raad.

Fractievoorzitter Ronald van Veen van de ChristenUnie is verheugd over de snelle reactie van het college. Volgens hem zal de gemeente zelf tussen kerst en oud en nieuw communicatie uit laten gaan om mensen te informeren over het initiatief.

CDA en ChristenUnie zien in het luiden een alternatief voor vuurwerk en festiviteiten. 'Om het jaar niet in sobere stilte te laten beginnen', zo suggereerde het duo. Klokgelui is dan een manier om het nieuwe jaar toch hoopvol in te luiden. De twee fracties zien in de actie daarnaast ook een manier om ’ons religieus erfgoed op deze manier in te zetten om iedereen op een speciale manier een mooi begin van het nieuwe jaar toe te luiden."

De Alkmaarse Raad van Kerken heeft het verzoek nog maar net binnen, en kan nog niet zeggen of inwilliging mogelijk is. Volgens de Alkmaarsche Courant is ook in Langedijk en Heerhugowaard een dergelijk verzoek gedaan, maar een woordvoerder namens beide gemeenten verschool zich in een reactie aan de krant achter formele argumenten om niet in beweging te komen. Volgens hem is het luiden van klokken met oud en nieuw gewoon toegestaan. "Er zijn geen regels in de APV die dit verhindert. Beide gemeenten laten het initiatief aan de organisaties om dit wel of niet te doen."

Wim Nugteren van de ChristenUnie in Langedijk is erg teleurgesteld dat Langedijk en Heerhugowaard zich niet willen inspannen om de kerken op te roepen de klokken te laten luiden. "Wij zullen nu als politieke partijen de kerken oproepen."
Pin It
Bekeken: 2003x
https://ee.itk.ac.id/data/