In het Alkmaarse café 't Hartje stroomt al maanden geen bier meer uit de tap en blijven de barkrukken leeg. Samen met Koninklijke Horeca Nederland vraagt eigenaar Sil Vendel op ludieke wijze aandacht voor de nood in de horeca: "We willen meer financiële steun voor de vaste lasten en de personeelskosten. En we willen dat startende ondernemers ook financiële steun krijgen, zij krijgen nu niks". Voor nu krijgen ze van het kabinet echter nul op het rekest.

Met posters laat Vendel zien dat het menens is. De #blackmonday is een knipoog naar Black Friday: "Ik en heel veel ondernemers kijken met tranen in de ogen naar de drukke winkelstraten. Toen we open mochten hebben we er alles aan gedaan om de besmettingen zo laag mogelijk te houden. En dan zie je dit. Er wordt niet ingegrepen en iedereen wijst naar elkaar", vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws.

Vendel heeft nog geen afscheid hoeven nemen van werknemers, maar om dat zo te houden, heeft hij meer hulp van het kabinet nodig. "We hebben een onwijs vast team en dat willen we zo houden. De NOW-regeling is nu verlaagd naar 80  procent, we vragen het kabinet dit terug te brengen naar 90 procent. Als je dicht bent, zijn alle kosten teveel."

Ook Edwin Vlek van FNV Horeca is bang dat de horecasector personeel moet ontslaan om het hoofd boven water te houden. "Als er geen aanvullende steun komt, moet straks ook de vaste kracht ontslagen worden. Maar die zijn nodig om omzet te maken. Het zijn mensen met een opleiding en passie, die willen we voor de sector behouden. Als de horeca straks wel weer open mag, hebben we niet de mensen om snel op te schalen en wordt er alsnog geen geld verdiend."

Dinsdag liet het kabinet weten dat de horeca dicht blijft tijdens de kerstdagen en wilde het nog geen toezeggingen doen over extra financiële steun. (foto: NH Nieuws)
Pin It