Het filmtheater CineBergen draaide als nooit tevoren toen de coronacrisis kwam. Nu zou De Zwarte Schuur, zoals het theater heet, het zonder steun van de overheid en de hulp van sponsoren niet meer redden. Morgen gaan de deuren weer open en ook al zet een maximum van 30 bezoekers in de zaal geen zoden aan de dijk, de medewerkers kunnen niet wachten.

Na twee weken gaat het licht weer aan in de Zwarte Schuur, het filmhuis van Bergen. Voor de eerste voorstelling donderdagmiddag zijn 30 kaartjes beschikbaar. De eerste klanten meldden zich al snel. "Het ging juist ontzettend goed als we kijken naar de eerste twee maanden van dit jaar", meldt Bea Bode van het filmtheater aan mediapartner NH Nieuws. "We hadden echt nog nooit zo goed gedraaid en ja, dan is de domper des te groter als je moet sluiten."

Het is een hele opluchting dat de deur deze keer na twee weken alweer open mag. De stoelen worden nog een keer gezogen, de bladeren voor de deur weg geharkt en de oude posters vervangen voor aanplakbiljetten van de films die komen gaan. "Wij zijn er helemaal klaar voor", zegt medewerker Sophie de Kogel met een brede glimlach. "Ik mis de gezelligheid, de aanspraak en de bekenden die ik hier tegenkom want ik kom uit Bergen", zegt een vrouw die twee kaartjes komt kopen.

Met een maximum van 30 mensen in de zaal schiet het filmtheater in Bergen financieel niet zoveel op. "Maar mensen hebben ook gewoon behoefte aan cultuur", zegt Bea Bode. "Door de sportscholen open te houden is gedacht aan het lichamelijk welzijn, maar wij zijn ook belangrijk voor het geestelijk welzijn. Zeker in deze tijd kan cultuur echt troost bieden."

Volgend jaar bestaat CineBergen 25 jaar en dat wordt gevierd. Ook zijn er plannen voor de opening van een tweede filmzaal. "We kijken vooruit en de viering van het jubileum gaat door. We gaan het gewoon heel groots vieren."
Pin It