Noord- en Zuid-Holland krijgen van België vanaf vrijdag de code rood. Niet-essentiële reizen naar de kustprovincies zijn vanaf dan voor Belgen verboden. Wie na een verblijf van minstens twee dagen vanuit deze provincies naar België (terug)reist, moet een coronatest ondergaan en in quarantaine. Dat geldt dus ook voor reizigers (en toeristen die terugkeren) uit Alkmaar, Bergen en Amsterdam. De strengere regels voor de twee Nederlandse kustprovincies gaan vrijdagmiddag om 16.00 uur in.

Het reisadvies voor dit deel van Nederland is momenteel nog code oranje. Dat houdt in dat België reizigers na aankomst uit deze gebieden slechts aanraadt om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies aan omdat het coronavirus in de Randstad weer om zich heen grijpt. Mensen lopen er "een zeer hoog risico op besmetting".

Het Duitse Robert Koch Institut, het equivalent van het RIVM, heeft Nederland vanaf woensdagavond 19.00 uur als ‘risciogebied’ aangemerkt. Dat kan ertoe leiden dat reizigers die terugkeren uit Nederland verplicht een coronatest moeten ondergaan. Of ze ook in quarantaine moeten, verschilt per deelstaat. De reiswaarschuwing 'code rood' van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken die inmiddels hierop is gevolgd, gaat met onmiddellijke ingang in. Net als Belgen mogen Duitsers niet meer naar de kustprovincies, tenzij de reis essentieel is.

In sommige regio's van Noord-Holland schiet het aantal positief getesten de laatste weken omhoog. In de regio Alkmaar is de teller sinds de uitbraak medio maart opgelopen naar 875 besmettingen. In heel Noord-Holland Noord is het aantal coronabesmettingen nu 1586.


Pin It