De Alkmaarder Jean H. hangt een celstraf van drie jaar boven het hoofd wegens poging tot doodslag op twee Bergense tieners en stelen van de slachtoffers. Dat eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar. De verdachte bekent grotendeels maar heeft veel spijt, zo vertelde hij de rechters.

De 47-jarige Jean H. uit Alkmaar besloot op 23 januari de gestolen Vespa van zijn dochter terug te halen, nadat zij deze had gevonden op Marktplaats. De vader riep de hulp in van zijn 47-jarige zwager Anand J. en Anthony R. (21). Het drietal reed naar Bergen. Daar belde Jean en Anthony aan en deden zich voor als vader en zoon, geïnteresseerd in de scooter. Zwager Anand bleef aanvankelijk in de auto wachten. Tijdens het bezichtigen roken de twee 17-jarige jongens onraad en vluchtten een schuur in.

Wat volgde was een afranseling in het schuurtje van meer dan tien minuten met honkbalknuppel, hamer en vuisten, waarbij Anand inmiddels was komen helpen. Dat de tieners dat overleefden, was volgens justitie vooral geluk. Daarom werden alle drie vervolgd voor poging tot doodslag. Na de geweldsexplosie vertrokken ze met de scooter, telefoons en ook het rijbewijs en een bankpas van één van de jongens. Ook het wegnemen van de scooter is volgens de wet diefstal.

De jonge slachtoffers belandden met zwaar letsel in het ziekenhuis. Een van hen liep drie schedelbreuken op, in de oogkas en twee in het jukbeen. Sindsdien hebben ze nachtmerries, zo staat in hun verklaringen die op de zitting werden voorgelezen door hun ouders. Zelf durven ze niet aanwezig te zijn. "Ik ben bang dat als ik H. zie, ik misselijk, bang en somber word en weer last krijg van nachtmerries.” Beide jongens lijden psychisch nog steeds onder de mishandeling. "H. keek als door de duivel bezeten. Hij lachte en het leek alsof hij er plezier in had ons helemaal kapot te slaan”, verklaart een van de slachtoffers.

Anand en Anthony zijn vorige week al veroordeeld. De slachtoffers is ook al een schadevergoeding toegewezen van 10.800 euro. Jean H. moet zijn deel daaraan meebetalen, aldus de eis van het Openbaar Ministerie. Hij krijgt op 4 september te horen hoe het vonnis van de rechtbank luidt.

Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat de twee slachtoffers nog strafvervolging boven het hoofd hangt voor diefstal of heling van de scooter. Dat dossier heeft de politie pas in juli naar het Openbaar Ministerie gezonden. Een justitiewoordvoerder meldt: "De beslissing van justitie zal uiteraard eerst aan de direct betrokkenen worden gemeld (verdachten en aangever). De precieze termijn waarop een beslissing wordt genomen is niet op voorhand te zeggen." De woordvoerder adviseert over een maand of twee nog eens te bellen.
Pin It
Bekeken: 1897x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/