Een man uit Bergen moet een bedrag van 12.500 euro aan affectieschade betalen aan een 84-jarige in Nederland verblijvende Oekraïner. Zaterdag 11 januari rond 11:00 uur waren beide mannen betrokken bij een ongeval op het fietspad langs de Koninginneweg in Bergen. De Bergenaar reed op een racefiets en kwam in botsing met de bejaarde Oekraïner, die vanaf het voetpad het fietspad op kwam. De wandelaar raakte ernstig gewond en liep een hersenbeschadiging op.

De racefietser beweert dat hij goed heeft uitgekeken, niet harder dan 20 km/uur reed en dat de voetganger plotseling, zomaar het fietspad op kwam lopen. Hij schreeuwde nog naar hem, maar kon hem niet meer ontwijken, waarop ze met elkaar in botsing kwamen.

De rechter, zich baserend op het rapport van een onderzoeksbureau, meent stelde dat de fietser enkele seconden zicht moet hebben gehad op de voetganger. Bovendien, zei de rechter, heeft hij niet geremd en was er nog de mogelijkheid om uit te wijken om zo een botsing te vermijden. Daarom acht de rechter de racefietser schuldig aan het ongeval.

Naast de affectieschade (immateriële schade) van 12.500 euro moet de Bergenaar ook de kosten van de zaak van bijna 6.500 euro betalen.
Pin It