De Egmondse Reddingsbrigade waarschuwt voor muien, gevaarlijk sterke stromingen van de branding richting de zee waardoor zwemmers in de problemen kunnen komen. Bij Wijk aan Zee waren een paar dagen geleden meerdere reddingsacties nodig. En voor de kust van Egmond aan Zee raakte zondagmiddag een gezin van vijf mensen in de problemen. "Het had niet veel langer moeten duren", zegt de Egmondse strandwacht Saskia Biesboer tegen mediapartner NH Nieuws.

"Momenteel hebben we twee grote, sterke muien hier voor de strandpost", legt haar collega Edwin Buis van Reddingsbrigade Egmond uit. "Die hebben we ook afgezet met waarschuwingsborden en vlaggen. Zo waarschuwen we mensen om daar niet het water in te gaan."

Zondag werd de Reddingsbrigade gealarmeerd door 'een stel badgasten' dat vanaf het strand zag hoe een groep mensen verrast werd door de sterke stroming. "Wij zijn daarnaartoe gegaan met een waterscooter", vertelt Biesboer. De kinderen in het gezelschap bleken zichzelf met hun plankjes eenvoudig drijvende te kunnen houden. "Maar hun ouders, die de kinderen zouden gaan redden, raakten min of meer in de problemen. Uiteindelijk hebben we met twee scooters vijf personen uit zee gehaald."

Mocht je onverhoopt toch in zo'n gevaarlijke stroming terecht komen, dan heeft strandwacht Buis wel een tip. "Waarschuw sowieso omstanders. Probeer je hoofd boven water te houden. Niet tegen de stroming inzwemmen, maar laat je meevoeren met de stroming. Iets dieper in het water wordt de stroming vanzelf minder en kun je met een grote boog terug zwemmen naar de zandbank. Als je daar eenmaal bent, is het ondiep en kun je staan en uitrusten. En kan je daarna terug zwemmen naar het strand."
Pin It