De oud-katholieke parochie van Sint-Agnes in Egmond aan Zee wil dat de Sint-Agneskerk meer gebruikt gaat worden voor de Egmondse samenleving. Pastoor Rudolf Scheltinga doet ondermeer de suggestie dat de horeca rondom de kerk de binnenruimte gebruikt als terras op dagen met slecht weer.

De markante Sint-Agneskerk staat aan de Voorstraat, de belangrijkste winkelstraat van Egmond aan Zee. Volgens pastoor Scheltinga zijn er binnen alleen op zondag kerkdiensten: "Door de corona gaan ook alle zomeravond-orgelconcerten niet door. De enorme ruimte in de kerk blijft te vaak ongebruikt en dat is zonde."

De uitdrukking is 'het kerkgebouw is heilig voor katholieken, voor de protestanten is het handig', maar volgens de pastoor in Egmond aan Zee zit de oud-katholieke kerk daar precies tussenin: "Voor ons is de kerk zowel heilig als handig." Hij denkt dat het parochiebestuur geen moeite zou hebben met een terras, gymnastiek of als een koor komt oefenen dat tegenwoordig meer onderlinge afstand moet aanhouden. Hij noemt verder als voorbeeld een vergadering met veel mensen die meer ruimte dan normaal nodig hebben.

Een intensiever gebruik is volgens de pastoor goed voor Egmond en goed voor het kerkgebouw. Hij wijst erop dat de parochie meer dan 15.000 euro uitgeeft aan energielasten. Daarom ziet hij het liefst snel zonnepanelen op het grote dakoppervlak van de Sint-Agneskerk.
Pin It
Bekeken: 1503x
https://ee.itk.ac.id/data/