Stichting Mooier Bergen viert donderdagavond een feestje en gaat het laat maken. De acht leden hebben na een lange strijd van zes jaar het pleit gewonnen. Er komt geen Aldi op de plek van de Harmonie en de oude brandweerkazerne. De Aldi verhuist naar de rand van het dorp, op de plek van horecagroothandel Scholten aan de Bergerweg.

René Meijer van de Stichting Mooier Bergen is heel tevreden met de uitkomst. "Niet alleen wij zijn superblij, ook de 80 leden van de Bewoners Belangenvereniging Bergen Centrum zijn enthousiast. Dit besluit wordt gedragen door de omwonenden en dat is heel belangrijk. In plaats van een grote supermarkt krijgen we een dorpscentrum met maatschappelijke functies en sociale huurwoningen. Het is fijn dat het dorp een culturele boost krijgt en dat het weer gaat bruisen. Je moet kijken waar het dorp behoefte aan heeft en we hebben geen behoefte aan een grote supermarkt erbij. Dit besluit geeft veel kansen om er samen iets moois van te bakken."

Woensdagavond werd de gemeenteraad geïnformeerd over de oplossing die is bedacht om uit een lange impasse te komen voor de Harmonielocatie tussen de Deen Supermarkt en de bibliotheek in het centrum. Na jarenlange verdeeldheid heeft de gemeenteraad van Bergen tijdens een besloten vergadering unaniem ingestemd met een voorstel om de Harmonielocatie te ontwikkelen zonder de komst van supermarkt Aldi.

Dat plan was tegen het zere been van veel inwoners van het dorp. Het plan dat er lag, genaamd 'De 7 Dorpelingen', leunde voor het overgrote deel op de verplaatsing van de Aldi supermarkt naar de Harmonielocatie. Dit resulteerde in een te grootschalig en niet dorps plan, vonden tegenstanders. Het plan werd bovendien vernietigd door de Raad van State.

Wethouder Valkering verlost Bergen nu van deze splijtzwam, en kreeg zelfs applaus in de gemeenteraad. In plaats van reparatie van het bestemmingsplan koopt de gemeente de locatie van horecagroothandel Scholten aan de Bergerweg aan zodat de Aldi daar zijn langgekoesterde nieuwe filiaal van 1200 vierkante meter kan bouwen. "Op deze manier wordt een doorbraak bereikt in de juridische en bestuurlijke impasse waarin gemeente, Aldi, ontwikkelaar Schrama en diverse bewonersgroepen zich al jaren bevinden", zo schrijft de gemeente Bergen in een persbericht.

Ook is er naast de bouw van de Aldi aan de Bergerweg ruimte voor woningbouw: 14 appartementen en 24 huizen met tuin. Het doel is om de bestemmingsplannen voor de twee bouwprojecten zo snel mogelijk te veranderen. "Dan kan na vijftig jaar praten in Bergen Centrum eindelijk de schop in de grond", aldus wethouder Valkering.

Valkering is blij en trots op het resultaat, en op de hervonden brede steun in de gemeenteraad en bij de inwoners. "Nu de Aldi elders een goede plek krijgt, geeft dat ademruimte op de Harmonielocatie. Ademruimte die hard nodig is in dit proces. Ruimte ook die we invullen in lijn met de voorwaarden die we samen met de Stichting Mooier Bergen en Bewonersvereniging Bergen Centrum hebben opgesteld. Het is in de ogen van het college een oplossing die aan alle betrokken partijen recht doet en waar iedereen blij van wordt."
Pin It
Bekeken: 1533x
https://ee.itk.ac.id/data/