Sekswerkers kunnen vanaf volgende week woensdag weer vol aan de bak, zonder maatregelen zoals het dragen van een mondkapje of beperking van standjes. Wel moet er vooraf een controlegesprek met de cliënt plaatsvinden. De 39-jarige sekswerker Zlatina is blij. "Ik kan eindelijk mijn rekeningen weer betalen en het normale leven weer oppakken."

Zlatina, die inmiddels twaalf jaar op de Achterdam in Alkmaar werkt, kon maanden niet werken terwijl de rekeningen wel bleven komen. Haar Tozo-uitkering, in het leven geroepen om ondernemers te helpen tijdens coronacrisis, werd stopgezet. Wat Zlatina betreft waren de maatregelen al veel eerder versoepeld, laat ze mediapartner NH Nieuws weten. "Ik ben niet bang voor het virus. Als we veilig werken en de klanten goed screenen, houden we het virus buiten de deur."

NH Nieuws sprak eerder met een boekhouder van tientallen Alkmaarse raamprostituees, waarvan achttien - onterecht, zeggen zij - geen Tozo-bijstand (meer) ontvangen van de gemeente. Zlatina is een van gedupeerden. "Ik heb geen geld voor mijn huur en verzekeringen". Branchevereniging SekswerkExpertise laat weten deze situatie 'echt stuitend' te vinden. "Dit horen we in meer gemeenten en dit is absoluut beroepsdiscriminatie."

Kees van Ojen verhuurt kamers op de Achterdam. Hij was blij verrast dat de maatregelen voor sekswerkers nu al versoepeld worden. "Het is een gigantische meevaller", vertelt hij NH Nieuws. "Veel meiden zijn nu in België aan het werk. Ik kreeg al veel telefoontjes dat ze zo snel mogelijk weer terug naar Alkmaar willen komen. Het schijnt daar verschrikkelijk te zijn."

Hoewel er, afgezien van een controlegesprek, geen beperkende maatregelen zijn, neemt Van Ojen het zekere voor het onzekere om iedereen gezond te houden. "Als een klant het op prijs stelt dat er een mondkapje gebruikt wordt, dan zijn die aanwezig. Ook hebben we handgel en thermometers waarmee je binnen twee seconden iemands temperatuur kunt opmeten. We willen niet meer dicht. We hebben dit maanden meegemaakt en dat is geen pretje."

Zlatina verwacht dat het komende woensdag wel druk zal worden en ze lange dagen zal maken. "Ik denk dat de vaste klanten mij wel gemist hebben. Drie maanden konden ze nergens terecht dus ik hoop het. Normaal werk ik zeven tot acht uur. Dat zal nu waarschijnlijk dag en nacht worden. Ik heb het geld ook hard nodig."
Pin It