Ze had het zich wel anders voorgesteld toen ze begin maart door Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard werd aangesteld als Cultuurverbinder Jongeren voor Langedijk en Heerhugowaard. Ze wilde jongeren opzoeken op plekken waar ze veel komen, zoals in Jongerencentrum De Huiskamer in Noord-Scharwoude, in kroegen en op festivals, om daar met hen te praten over hun wensen en mogelijkheden voor het beter ontplooien van hun culturele talenten. En toen kwam de uitbraak van het coronavirus.

Dat werd dus even schakelen voor Jasmijn van Vliet. Ze heeft een digitale denktank opgezet met ideeën om ook in deze tijd projecten uit te voeren, zoals het streamen van muzikale en theatrale optredens. Ook heeft Van Vliet via online videobellen veel contact met verenigingen en scholen en werkt ze samen met het jongerenwerk van Langedijk en Heerhugowaard. “Zo zijn er gesprekken met jongeren die regelmatig varen en bewoners aan het water om varen voor iedereen leuk te houden. Ze gaan ook met jongeren een boot opknappen."

Mooi is verder dat Jongerenwerk een online huiskamer heeft en een YouTube-kanaal voor jongeren gaat opstarten. Verder wordt de jeugd- en jongerenraad voor Langedijk en Heerhugowaard weer opgezet. De gemeenten vinden het belangrijk om het contact met jongeren te behouden en hun talenten tot uiting te laten komen.

Van Vliet zegt dat jongerencultuur veel meer is dan alleen muziek, dance of graffitikunst. Ook straatkunst, beeldende kunst en sport horen erbij. “Er is echt veel talent onder jongeren.” De taak van de cultuurverbinder is om al dat talent een kans te geven tot wasdom te komen. “Jongeren realiseren zich niet altijd wat ze aan elkaar kunnen hebben en wat de toegevoegde waarde hiervan kan zijn. Samenwerken kan vaak tot verrassende resultaten leiden."

Van Vliet besteedt ook aandacht aan eenzaamheid onder jongeren. Dit doet ze in samenwerking met Siona Oosterkamp, initiatiefneemster van het lokale you-ontmoeten.nl, de landelijke Stichting Join us die achter de website eenzamejongeren.com zit en Aanpakeenzaamheid.nl. Dit zijn platforms waar jongeren op een leuke manier met elkaar in contact kunnen komen.

Jasmijn van Vliet is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It