Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en landschap, Grond en Bodemdaling) uit Heiloo ging vrijdag op werkbezoek in het natura2000-natuurgebied van het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. PWN-projectleider Martijn van Schaik toonde de impact van stikstof op de natuur aan de bestuurder van de provincie Noord-Holland.

De gevolgen van stikstof in het duinreservaat blijken aanzienlijk te kunnen zijn. Zo nam Van Schaik de VVD-bestuurder mee naar het gebied Duvelshoek. Daar heeft PWN stuifkuilen aangelegd, waaruit kalkrijk zand waait naar de open duinvalleien. Kalk is goed voor het behoud van de schrale duinen. Daardoor groeit het gebied niet dicht met gras en bos, maar blijft het een geschikte omgeving voor duinplantjes zoals parnassia en de bijenorchis.

Provinciebestuurder Rommel is verantwoordelijk voor de aanpak van de stikstofneerslag in Noord-Holland. Veel plannen en bouwprojecten kunnen niet verder, omdat met elke ontwikkeling meer stikstof belandt in de natuur.
In Egmond ligt bijvoorbeeld het project stil om bollengrond ten noorden van de Tijdverdrijfslaan op te offeren voor een voetbalcomplex voor de Egmondse voetbalclubs. Dit ligt pal aan de voet van het PWN-duinreservaat.

De Raad van State heeft dat bestemmingsplan in september 2019 vernietigd. De gemeente Bergen moet met een beter plan komen hoe het voetbalcomplex kan worden aangelegd zonder de uitstoot van stikstof van alle vrachtwagens, kranen en graafmachines die voor de aanleg de motoren laten draaien. Bijna een jaar later is er vanuit het gemeentehuis nog steeds geen begin van een oplossing gepresenteerd.

Esther Rommel blijkt tijdens het werkbezoek al goed op de hoogte. Ze trad vorig jaar aan kort na de uitspraak van de Raad van State over de stikstofaanpak, die in heel Nederland insloeg als een bom. Sindsdien ging ze zich erin verdiepen. "Ik wil weten waarover ik het heb", aldus Rommel. "Daarom zijn dit soort bezoeken van groot belang."
Pin It
Bekeken: 1655x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/