Terwijl in mei landelijk het aantal mensen geheel of gedeeltelijk in de WW nog verder steeg met 3,1 procent, lijkt arbeidsregio Noord-Holland Noord alweer wat op te veren: het aantal WW'ers daalde in mei met 0,3 procent. Dit komt mede dankzij dalingen in gemeenten Heerhugowaard (1,0%), Langedijk (2,3%) en Bergen (3,5%). Alkmaar en Heiloo lieten echter nog een verdere WW-stijging met 2,3 en 2,6 procent zien.

In april kreeg de arbeidsregio, net als heel Nederland, nog zware klappen te verduren. Het aantal WW'ers steeg met 16,0 procent. Gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard werden harder getroffen met beide 19,8 procent, Bergen kwam er het minst slecht vanaf met 11,1 procent.

Grootste stijgers wat betreft het aantal WW'ers waren in mei de sectoren zorg & welzijn met 2,3 procent en detailhandel met 2,0 procent. De horeca kende weer een daling met 1,9 procent en de eveneens hard getroffen uitzendbranche herstelde met een bescheiden 0,4 procent. Er stonden in de regio tussen eind april en eind mei enkele duizenden vacatures open.

Maar de regio is zeker nog niet uit de problemen. In de media is regelmatig aandacht geweest de noodlijdende horeca, entertainment, cultuur en detailhandel. Gelukkig voor hen versoepelen de beperkingen op 1 juli weer wat verder. Ook bedrijven die baat hebben bij toerisme zullen nog langer de negatieve gevolgen merken.

Overigens is het deel van de beroepsbevolking dat deels of geheel in de WW zit nog steeds laag: in Alkmaar 3,1 procent, in Heerhugowaard 2,8 procent, in Langedijk 2,2 procent, in Bergen 2,3 procent en in Heiloo 2,6 procent.
Pin It