Het college van B&W van de gemeente Bergen is na tien jaar wel klaar met HVC als afvalinzamelaar. HVC komt niet met nieuw inzamelbeleid waar de gemeente Bergen sinds 2012 al wel honderdduizenden euro's extra per jaar voor betaalt. Het gevolg is dat nog veel te veel restafval in de grijze rolemmers belandt. Dat moet vervolgens in de HVC-oven worden verbrand, en HVC dient daarvoor ook nog eens per kilo betaald te worden. Het college verwijt HVC veel te weinig te hebben gedaan om dit probleem aan te pakken. Dat blijkt onder andere uit een evaluatierapport van een extern bureau.

Het evaluatierapport schetst een onthutsend beeld over de samenwerking tussen Bergen en HVC. In 2011 sloten ze een contract, waarbij de gemeente Bergen hogere tarieven zou betalen voor de afvalinzameling dan commerciële partijen zouden rekenen. In ruil zou HVC het afvalbeleid maken en bewaken, waardoor Bergen zou besparen op (beleids)ambtenaren. In het rapport is te lezen dat HVC prima raad weet met afvalverwerking, maar amper tijd maakt voor afvalinzamelingsbeleid. En zeker niet voor één enkele gemeente met eigen politieke wensen.

HVC kwam bijvoorbeeld nauwelijks voor de gemeente Bergen in actie nadat het rijk nieuwe ambitieuze doelstellingen aan alle gemeenten oplegde. HVC verwachtte juist van de vanwege het contract met HVC wegbezuinigde beleidsambtenaren te horen wat ze in Bergen bij het afvalbeleid moesten doen. HVC beklaagt zich erover dat ze in plaats van één vaste beleidsambtenaar te rade moest gaan bij maar liefst veertien verschillende contactpersonen tussen 2015-2019.

HVC beaamt dat ze als leverancier niet alle dienstverlening heeft geleverd die in 2011 in een contract werd vastgelegd. Maar de schuld ligt volgens HVC bij de klant, gemeente Bergen, waar het de laatste jaren bestuurlijk rommelde. HVC vindt dat ze naar omstandigheden behoorlijk hebben gepresteerd. HVC denkt niet dat ze teveel in rekening heeft gebracht en is niet van plan om de gemeente Bergen iets terug te betalen.

HVC was vrijdagmiddag niet in staat om een mondelinge toelichting te geven op het schriftelijke verweer dat bij de stukken voor de gemeenteraad zit. Daarin wijst HVC ook op het goede rapportcijfer dat inwoners van de gemeente Bergen geven aan de afvalinzameling en de uitgebreide service die de inwoners krijgen.

Bergen heeft sinds de samenwerking binnen de BUCH weer toegang tot ambtenaren met verstand van afvalbeleid. Sindsdien liggen er kritische vergelijkingen tussen de gang van zaken bij de afvalinzameling in Bergen en in de rest van de BUCH-gemeenten. De dienstverlening van HVC zakt daarbij door het ijs, zo is het beeld dat ontstaat. Dinsdagavond 9 juni mag de gemeenteraad van Bergen daar iets van vinden.

 
Pin It
Bekeken: 1916x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/