De huiskamerbibliotheek van Openbare bibliotheek Kennemerwaard in de Prins Hendrikstichting te Egmond aan Zee, dat de deuren moest sluiten aan het begin van de corona-uitbraak, blijft dicht en wordt ontmanteld. Bibliotheek Kennemerwaard wil in alle drie de kernen van de Egmonden zichtbaar terugkeren met maatwerk dat is gericht op kinderen van van 0-15 jaar en 65-plussers.

Het plan is woensdagochtend in het managementteam van de bibliotheek goedgekeurd en krijgt waarschijnlijk het akkoord van de Raad van Toezicht en gemeente Bergen. De bibliotheek is in Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee op zoek naar een plekje waar de activiteiten samenkomen. Daarvoor zijn gesprekken gaande met Post aan Zee, dorpshuis De Schulp en Huize Egmondt.

Het servicepunt in de Prins Hendrik voor alle kernen dat in 2015 startte, werd niet het succes dat men ervan had gehoopt. Volgens manager Hanneke Idema is in de Egmonden voorheen waarschijnlijk onderschat hoe hoog de drempel is voor de meeste ouderen van De Egmonden om voor de bibliotheek naar een ander Egmonds dorp te gaan. Daardoor verloor de bieb veel Derpers als lid toen het in 2013 van Egmond aan Zee verhuisde naar Egmond aan den Hoef. Hoevers haakten weer af toen de bieb daar alweer sloot in 2015. Toen kwam er in Egmond aan Zee een servicepunt in de Prins Hendrikstichting.

De bestaande service van Bibliotheek op School in de vijf basisscholen, waar de jeugd boeken kan lenen, wordt uitgebreid naar de peuterleeftijd. Lees- en boekstartconsulenten zullen op de consultatiebureaus  en in de kinderopvang het voorlezen bevorderen. In de dorpshuizen kunnen bibliotheekmedewerkers digitale vaardigheden van jongeren en ouderen ontwikkelen.

Idema hoopt dat niet te hoge verwachtingen worden gewekt in de kernen. Voor volwaardige openbare bibliotheken is daar geen geld. Gedacht wordt aan kleine hoekjes in bestaande accommodaties, die plek bieden aan hooguit een of meer boekenkasten met plaatselijke collecties. Waar mogelijk wil de bibliotheek ter plekke aansluiten bij lokale initiatieven van openbare boekenkasten en ruilboeken.

Het zwaartepunt ligt in de Egmonden niet meer op het uitlenen van boeken, maar onder meer op taal- en leesbevordering en laaggeletterdheid voorkomen. Dat vindt grotendeels buiten de deur plaats.

Weinig staat nog in de weg om het plan nu uit te voeren, alleen corona maakt het moeilijk iets over de tijdsplanning te zeggen.
Pin It
Bekeken: 1533x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/