Piet Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, heeft donderdagmiddag vrijstelling verleend voor het vormen van een erehaag bij uitvaarten. "We hebben zo veel bereikt met elkaar de laatste weken. Ik ben echt trots op onze inwoners. Deze roep uit de samenleving om op de moeilijkste momenten in het leven toch een gezamenlijk gebaar te maken, omarm ik daarom graag."

Een erehaag mag uit maximaal 100 personen en acht volgauto's bestaan. Wordt een grotere toeloop verwacht, moet ontheffing worden aangevraagd. Aanvragen worden per geval beoordeeld. De Veiligheidsregio geeft hiermee gehoor aan onvrede over het niet mogen organiseren van erehagen. Bovendien is er tevredenheid over hoe inwoners zich in het algemeen gedragen tijdens de coronacrisis, en dat mag worden beloond.

"In deze bizarre tijd is afscheid nemen van een geliefde extra zwaar", aldus Bruinooge. "Nabestaanden kunnen hun hartzeer en herinneringen niet delen met anderen. Dat is verschrikkelijk. Ik heb er alle begrip voor dat mensen de behoefte hebben aan het uitten van hun verdriet. Daar is direct het dilemma. We moeten namelijk ook blijven waken voor de verdere verspreiding van het virus. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook bij verdriet."

Bruinooge wijst er wel op dat we er nog niet zijn: ,,De 1,5 meter afstand van elkaar is nog altijd noodzakelijk. We blijven mensen daar op wijzen. Niet door het ze te verbieden, maar door ze eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Hou je aan de maatregelen. Ook in een erehaag, maar ook na afloop. Dan is er veel mogelijk."

Pin It