In Noord-Hollandse zorginstellingen zijn ruim 1,5 keer meer mensen overleden in de week van 30 maart tot en met 5 april dan normaal. Het CBS maakte dat, in samenwerking met het RIVM, op basis van voorlopige cijfers bekend.

Noord-Holland is niet de zwaarst getroffen provincie in Nederland, dat is Noord-Brabant. Daar ligt het sterftecijfer bijna drie keer hoger dan in de eerste tien weken van dit jaar. Het aantal overledenen in zorg- en verpleeghuizen was toen 797. In de week van 30 maart tot en met 5 april lag dat aantal op 1.485.

Hoewel er veelal bezoekverboden gelden en strenge regels worden gehanteerd in verzorgingshuizen, overlijden er meer bewoners dan normaal in deze periode. Het RIVM geeft tevens aan dat het aantal besmettingen in verzorgingshuizen nog altijd toeneemt. Er schrijnende verhalen bekend over grote aantallen bewoners die zijn overleden als gevolg van het coronavirus.

Gelukkig is het bij De Raatstede in Heerhugowaard niet zo erg, maar het is wel alle hens aan dek om het ook niet zo ver te laten komen. Onlangs bleken twee bewoners besmet met het covid-19. Mensen met symptomen werden geïsoleerd, maar een paar dagen later mocht geen enkele bewoner op de getroffen afdelingen nog zijn of haar appartement uit. Ondanks deze maatregelen werden nog twee gevallen van besmetting met het virus bevestigd.

 
Pin It